Καλάθι αγορών - 0.00
Το καλοκαίρι και η φροντίδα των κοσμημάτων σας

Το καλοκαίρι και η φροντίδα των κοσμημάτων σας

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ, η περίοδος των θερινών διακοπών πλησιάζει ενώ για κάποιους έχει ήδη ξεκινήσει. Οι υπαίθριες δραστηριότητες είναι πάρα πολλές και οι κυρίες όπως είναι φυσικό θέλουν να εντυπωσιάζουν με τις εμφανίσεις τους πρωί και βράδυ.

Απαραίτητο στοιχείο για τις βραδινές αλλά και τις πρωϊνές δραστηριότητες αποτελεί το κόσμημα, που σαν έργο τέχνης χρειάζεται την προσοχή και την φροντίδα σας για να διατηρήσει την λάμψη και την ομορφιά του, όπως κάθε επένδυση.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες του καλοκαιριού, όπως ο ήλιος , ο ιδρώτας , η θάλασσα , τα αντισηπτικά , η μεταφορά και η φύλαξη της επένδυσης σας, μπορείτε να χαρείτε τα κοσμήματά σας φορεμένα και την θερινή περίοδο αν ακολουθήσετε τις συμβουλές και τις χρήσιμες πληροφορίες που σας παραθέτουμε για να διατηρήσετε τα κοσμήματα σας σε τέλεια κατάσταση.

Μεταφορά: Κατά την μεταφορά αποφύγετε να τοποθετείτε τα κοσμήματα με τέτοιο τρόπο έτσι το ένα να ακουμπά το άλλο. Η τριβή μεταξύ των μετάλλων θα τα κάνει να δείχνουν θαμπά και οι λίθοι μπορεί να τραυματίσουν ο ένας τον άλλο λόγω της διαφορετικής σκληρότητας του καθένα. Για παράδειγμα , εάν τοποθετήσουμε το μονόπετρο δαχτυλίδι σας μαζί με τα μαργαριταρένια σκουλαρίκια σας θα προκαλέσετε ανεπανόρθωτη ζημιά στα μαργαριτάρια καθώς το διαμάντι είναι απείρως σκληρότερο από το μαλακό μαργαριτάρι. Εάν υπάρχει η δυνατότητα, καλό είναι να  μεταφέρετε τα κοσμήματα σας στην αρχική τους συσκευασία, εαν όχι , μια καλή ιδέα είναι να τα τυλίξετε σε ένα κομμάτι χαρτί η ένα πανί για να αποφύγετε την μεταξύ τους επαφή.

Πρωινές δραστηριότητες: Είτε επιλέξετε την θάλασσα είτε την πισίνα οι κίνδυνοι να προκαλέσετε φθορά στα κοσμήματα σας είναι αρκετοί. Η άμμος είναι δυνατόν να εισχωρήσει κάτω από τα  δόντια που συγκρατούν τα διαμάντια στο δαχτυλίδι σας και να λειτουργήσει σαν σφήνα που θα χαλαρώσει το δέσιμο με κίνδυνο την απώλεια τους. Το αλάτι της θάλασσα ή και η  άμμος είναι δυνατόν να αμμοβολήσουν το υπέροχο σμαράγδι σας  και να το κάνουν να φαίνεται θαμπό. Το χλώριο της πισίνας δε, είναι δυνατόν να φθείρει τα κοσμήματα σας.

Το αντιηλιακό πάλι θα κάνει τα διαμάντια σας θαμπά , τα διαμάντια άλλωστε αγαπούν κάθε τι λιπαρό. Τέλος η συστολή των δακτύλων λόγω της ζέστης και η απότομη διαστολή, λόγω του κρύου νερού, ενδέχεται να έχει σαν αποτέλεσμά την απώλεια του δαχτυλιδιού σας. Η ανάκτηση του δε φαντάζει αδύνατη. Σε κάθε περίπτωση συνιστούμε την χρήση κάποιου αξεσουάρ τις πρωινές ώρες για να μην τραυματίσουμε ή ακόμη και να απωλέσουμε τα κοσμήματα μας.

Βραδινή έξοδος: Στην βραδινή σας έξοδο επιβάλετε να φοράτε τα κοσμήματα σας αρκεί να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές. Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιείτε κρέμα, λοσιόν και άρωμα εφόσον ήδη φοράτε το κολιέ σας. Η διαδικασία είναι η ακριβώς αντίθετη. Πρώτα κάνετε χρήση του καλλυντικού ή του αρώματος , περιμένετε μέχρι αυτό να εξατμιστεί ή να απορροφηθεί  και κατόπιν φοράτε τα κοσμήματα σας. Οι ουσίες που εμπεριέχονται στα καλλυντικά και τα αρώματα είναι πιθανόν να φθείρουν τα κοσμήματα σας, ιδιαιτέρως εκείνα που αποτελούνται από οργανικούς λίθους όπως τα μαργαριτάρια και τα κοράλλια, ή τους χαμηλής σκληρότητας λίθους , όπως τα σμαράγδια.

Όταν επιστρέψετε καλό είναι να καθαρίσετε με  ένα μαλακό πανί το κόσμημα έτσι ώστε να αφαιρεθούν πιθανές δερματικές εκκρίσεις και να το τοποθετήσετε πίσω στο κουτί του.

Οι ανωτέρω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα κοσμήματα σας σαν καινούρια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος αυτών από ειδικό, για τον καθαρισμό τους, την επισκευή και την ανανέωσή τους από καιρού εις καιρόν είναι απαραίτητος.

Ακόμα πιο απαραίτητη είναι η λεπτομερής περιγραφή του κοσμήματος σας, που ενδεχομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση επισκευής (Jewellery Identification Report) ή ακόμα και ασφαλιστικής κάλυψης του (Jewellery Appraisal Report).

Το IGL παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες καταγραφής, πιστοποίησης και εκτίμησης των κοσμημάτων σας καθώς είναι το μοναδικό εργαστήριο στην Ελλάδα , πιστοποιημένο μέλος τεσσάρων διεθνών οργανισμών εκτιμητικής κοσμημάτων.

 

*Ευχαριστούμε θερμά τον οίκο Λαλαούνη για την παραχώρηση της φωτογραφίας του άρθρου. Κοσμήματα από την συλλογή Τουλίπες σε 18κ χρυσό με διαμάντια και σμαράγδια.
lalaounis.com