Καλάθι αγορών - 0.00
Κορούνδιο – στα χρώματα του ουράνιου τόξου

Κορούνδιο – στα χρώματα του ουράνιου τόξου

Το κορούνδιο είναι ένα ορυκτό που κρυσταλλώνεται στο τριγωνικό κρυσταλλογραφικό σύστημα. Είναι σκληρό ορυκτό, δεδομένου ότι το κορούνδιο είναι το δεύτερο πιο σκληρό ορυκτό μετά το διαμάντι στην κλίμακα Mohs (κλίμακα μέτρησης σκληρότητας ορυκτών) καθώς η τιμή του ανέρχεται σε 9 (με μέγιστη τιμή το 10 όπου βρίσκεται το διαμάντι που είναι 100 φορές πιο σκληρό από το κορούνδιο).

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΟΡΟΥΝΔΙΟΥ – ΖΑΦΕΙΡΙ – ΡΟΥΜΠΙΝΙ

Το κορούνδιο έχει διάφορες ποικιλίες και το συναντάμε σε όλη την γκάμα χρωμάτων, όπως είναι η μπλε ποικιλία του και αναφερόμαστε στο Ζαφείρι, η κόκκινη ποικιλία του και αναφερόμαστε στο Ρουμπίνι και όλα τα υπόλοιπα χρώματα τα οποία χαρακτηρίζονται «fancy» Ζαφείρια.

Για παράδειγμα η ονομασία ζαφείρι χαρακτηρίζεται από ανοιχτό έως σκούρο μπλε και μερικές φορές ιώδες. Το ρουμπίνι χαρακτηρίζεται από ανοιχτό έως σκούρο κόκκινο. Στη συνέχεια έχουμε το κίτρινο ζαφείρι, πορτοκαλί ζαφείρι, πράσινο ζαφείρι, ροζ ζαφείρι, μωβ ζαφείρι, άχρωμο ζαφείρι.

Ο προσδιορισμός της αξίας τους ορίζεται από την ποιότητα του χρώματος και για αυτόν τον λόγο η περιγραφή του χρώματος είναι πολύ σημαντική.

Μια ιδιαίτερη και ακριβή ποιότητα ζαφειριού είναι τα πορτοκαλί – ροζ ζαφείρια που ονομάζονται padparadscha τα οποία εξορύσσονται στην Σρι Λάνκα. H λέξη αυτή στην τοπική διάλεκτο, θα πει «λουλούδι του λωτού».

ΠΩΣ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΛΙΘΩΝ – ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ

Όπως οι περισσότεροι λίθοι έτσι και τα ζαφείρια και τα ρουμπίνια επιδέχονται κάποιες επεξεργασίες για την ανάδειξη της ποιότητας τους, όπως για παράδειγμα την θερμική επεξεργασία για την ενίσχυση του χρώματος. Κάποιες από αυτές τις επεξεργασίες θεωρούνται παγκοσμίως αποδεκτές και κάποιες άλλες όχι, κάποιες έχουν μόνιμο αποτέλεσμα και κάποιες μη μόνιμο.

Έτσι λοιπόν έχουμε την θερμική επεξεργασία ή αλλιώς επεξεργασία ψησίματος της οποίας το αποτέλεσμα είναι μόνιμο και είναι η πιο διαδεδομένη. Θεωρείται παγκοσμίως αποδεκτή και γι αυτόν τον λόγο συνήθως δεν την αναφέρουμε καθώς τα περισσότερα φυσικά ζαφείρια και ρουμπίνια που συναντάμε έχουν υποβληθεί σε αυτήν. Είναι λοιπόν αρκετά σπάνιο να συναντήσουμε τους συγκεκριμένους λίθους χωρίς να έχουν υποστεί την συγκεκριμένη θερμική επεξεργασία και η αξία τους είναι αρκετά υψηλότερη από αντίστοιχους που έχουν υποστεί θερμική βελτίωση του χρώματος τους. Η αξία τους διαφοροποιείται λόγω της παρουσίας ή της απουσίας επεξεργασίας βελτίωσης του χρώματος και όχι λόγω της εμφάνισης καθώς ένας επεξεργασμένος θερμικά λίθος μπορεί να έχει παρόμοια εμφάνιση με έναν μη επεξεργασμένο λίθο.

Ακολούθως υπάρχουν επεξεργασίες όπως ο χρωματισμός μέσω ακτινοβολίας και η διάχυση που μπορεί να είναι είτε ολική είτε επιφανειακή. Σε αυτήν την επεξεργασία τροποποιείται το χρώμα των λίθων είτε επιφανειακά είτε σε όλο το σώμα του λίθου έτσι ώστε να ενισχυθεί το χρώμα τους και να  γίνουν πιο επιθυμητοί στον καταναλωτή. Και οι δυο επεξεργασίες είναι μόνιμες.

Υπάρχει όμως και η επεξεργασία για την πλήρωση ρωγμώσεων και θραυσμών με γυαλί, η οποία δεν είναι μόνιμη. Είναι απόλυτα φυσιολογικό οι λίθοι να εμπεριέχουν έγκλειστα (ψεγάδια ή ατέλειες τα οποία βρίσκονται στο εσωτερικό η και στο εξωτερικό κάθε λίθου) που έχουν προκύψει κατά την διαδικασία της κρυστάλλωσης. Τα έγκλειστα  αυτά αποδεικνύουν μεν την ορυκτή προέλευση του λίθου μερικές φορές όμως επηρεάζουν την εμφάνιση του και γι’ αυτόν τον λόγο αφαιρείται το έγκλειστο και στην θέση του προστίθεται γυαλί έτσι ώστε να γίνει πιο καθαρό στην όψη , άρα και πιο επιθυμητό στον καταναλωτή. Η επεξεργασία πλήρωσης είναι απαραίτητο να αναφέρεται στον αγοραστή κατά την αγορά του πολύτιμου λίθου καθώς υπάρχει τροποποίηση στην σύσταση του λίθου ( πχ. 70% Ρουμπίνι – 30% Γυαλί ) αλλά και γιατί η επεξεργασία δεν είναι μόνιμη , υπάρχει η πιθανότητα το γυαλί να αποκολληθεί από το σώμα του λίθου.

Όλες οι επεξεργασίες , μόνιμες και μη , είναι απαραίτητο να αναφέρονται στον καταναλωτή διότι η αποτίμηση στην αξία μιας πέτρας που δεν έχει υποβληθεί σε κάποια επεξεργασία μπορεί να είναι πολύ μεγάλη.

ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ένας σημαντικός παράγοντας στους ορυκτούς λίθους είναι η χώρα προέλευσης τους που ουσιαστικά είναι η ταυτότητα τους. Αυτό είναι ανιχνεύσιμο από την φύση των εγκλείστων που συναντάμε στο εσωτερικό των λίθων. Κάποιες φορές η φύση των εγκλείστων σε συνδυασμό με το χρώμα των λίθων μπορούν να μας οδηγήσουν ακόμα πιο γρήγορα στην χώρα εξόρυξης , αρκετές φορές δε και σε συγκεκριμένο ορυχείο.

ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΚΟΡΟΥΝΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΥΚΤΟΥΣ ΛΙΘΟΥΣ

Πέρα από τα τους ορυκτούς λίθους συναντάμε πολύ συχνά συνθετικούς λίθους όπου λειτουργούν ως υποκατάστατα των ορυκτών. Οι συνθετικοί λίθοι δεν είναι προϊόντα εξόρυξης αλλά έχουν δημιουργηθεί σε εργαστήριο κατόπιν

ανθρώπινης παρέμβασης, όμως διατηρούν ίδια χημική σύσταση, δομή και φυσικές ιδιότητες με το αντίστοιχο πρωτότυπο ορυκτό φυσικής προέλευσης. Οι διαφορές τους με τα φυσικά συνήθως εντοπίζονται στα έγκλειστα που υπάρχουν στο εσωτερικό τους ή στην απουσία αυτών.

Η διαφορά  αξίας μεταξύ των ορυκτών και των συνθετικών λίθων είναι αρκετά μεγάλη καθώς στη μια περίπτωση έχουμε ένα υλικό που προέκυψε από την φύση, ενώ στην άλλη ένα υλικό που προέκυψε σε εργαστήριο. Κάθε ορυκτή πέτρα είναι μοναδική ξεκινώντας από την εξωτερική εμφάνιση της όπως είναι το φυσικό χρώμα μέχρι τα εσωτερικά χαρακτηριστικά που την καθορίζουν.

Οι συνθετικές πέτρες μοιάζουν περισσότερο με προϊόν μαζικής παραγωγής, συνήθως έχουν παρόμοιο χρώμα και υψηλή καθαρότητα.

Λόγω της μεγάλης διαφοράς στην αξία τους σε σύγκριση με τους ορυκτούς λίθους συνήθως χρησιμοποιούνται σε ασημένια κοσμήματα και σπανιότερα σε χρυσά.

ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΡΟΥΝΔΙΩΝ

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το συνθετικό ρουμπίνι όσο και το συνθετικό ζαφείρι χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην ωρολογοποιεία λόγω της υψηλής σκληρότητάς τους. Συγκεκριμένα χρησιμοποιούν άχρωμο συνθετικό ζαφείρι αντί του κρύσταλλου των ρολογιών για να αποφύγουν όσο είναι δυνατόν γρατζουνιές και σπασίματα αλλά και επειδή είναι αρκετά πιο οικονομικό από το φυσικό.

ΚΟΡΟΥΝΔΙΑ ΚΑΙ BRANDING

Τα τελευταία χρόνια η αγορά εγχρώμων πολυτίμων λίθων έχει υιοθετήσει κάποιες εμπορικές ονομασίες για την περιγραφή του χρώματος των λίθων. Η ονομασία Royal Blue για τα Ζαφείρια και Pigeon Blood για τα ρουμπινιά είναι οι συνηθέστερες και θεωρητικά απευθύνονται σε συγκεκριμένη υφή και ένταση του χρώματος του λίθου.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΕΜΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Σε κάθε περίπτωση η χρήση γεμολογικής αναφοράς κρίνεται απαραίτητη καθώς σε αυτήν περιγράφονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία που καθορίζουν την αξία του λίθου και όπως αναφέραμε και προηγουμένως οι αποκλίσεις στην αξία μεταξύ επεξεργασμένου και μη επεξεργασμένου λίθου μπορεί να είναι αρκετά μεγάλες. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο όλοι οι λίθοι να συνοδεύονται από γεμολογική αναφορά για την προστασία του πωλητή αλλά και του αγοραστή.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ GG