Καλάθι αγορών - 0.00
Σμαράγδι – η ομορφιά των εγκλείστων

Σμαράγδι – η ομορφιά των εγκλείστων

Το σμαράγδι είναι φυσικό ορυκτό πράσινου χρώματος, από ανοικτό έως σκούρο, κρυσταλλώνεται  στο εξαγωνικό κρυσταλλικό σύστημα  και ανήκει στην ποικιλία της βηρύλλου.  Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ποικιλίες της βηρύλλου, το σμαράγδι παρουσιάζει μικρότερη συνεκτικότητα και σταθερότητα  καθώς η σκληρότητα του ως ορυκτό ανέρχεται στο 7,5 στην κλίμακα Mohs (κλίμακα μέτρησης σκληρότητας ορυκτών). Γι’ αυτόν τον λόγο συνήθως το σχήμα κοπής του σμαραγδιού  διακρίνεται σε τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο step-cut με κομμένες τις γωνίες του (emerald cut) έτσι ώστε να προστατευθεί ο λίθος από την εύθραυστη φύση του.  Επίσης με την συγκεκριμένη κοπή επιτυγχάνουμε και την ανάδειξη του λαμπερού πράσινου χρώματος.

ΤΟ ΧΡΩΜΑ, ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΑΞΙΑΣ

Για τα σμαράγδια, ο πιο σημαντικός παράγοντας καθορισμού της αξίας τους είναι το χρώμα τους. Όσο πιο έντονο είναι το πράσινο χρώμα, τόσο πιο πολύτιμος είναι και ο λίθος. Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να ανεβάσει την αξία του σμαραγδιού είναι η καθαρότητα η οποία ορίζεται από τα έγκλειστα (ψεγάδια ή ατέλειες τα οποία βρίσκονται στο εσωτερικό η και στο εξωτερικό κάθε λίθου) διότι είναι ένας τρόπος επιβεβαίωσης της φυσικότητάς του αλλά και του τόπου εξορύξεώς του. Σπάνια θα βρεθεί κάποιο σμαράγδι χωρίς ατέλειες και έγκλειστα και όταν βρεθεί θεωρείται ύποπτο και εξετάζεται ενδελεχώς.

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΣΜΑΡΑΓΔΙΟΥ

Όπως όλοι οι λίθοι έτσι και τα σμαράγδια επιδέχονται κάποιες επεξεργασίες για την ανάδειξη της ποιότητας τους, όπως η επεξεργασία εμποτισμού με λάδι για την πλήρωση ρωγμών ή και θραυσμάτων. Κάποιες από αυτές τις επεξεργασίες θεωρούνται παγκοσμίως αποδεκτές και κάποιες άλλες όχι.

Έτσι λοιπόν έχουμε την επεξεργασία εμποτισμού με λάδι. Το λάδι εισέρχεται στην πέτρα διαμέσου ρωγμών που φθάνουν στην επιφάνεια της πέτρας και βελτιώνει οπτικά την καθαρότητα και το χρώμα του σμαραγδιού. Η επεξεργασία είναι η πιο διαδεδομένη αν και το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο. Θεωρείται παγκοσμίως αποδεκτή καθώς τα περισσότερα φυσικά σμαράγδια  που συναντάμε έχουν υποβληθεί σε αυτήν. Είναι απαραίτητο όμως να γνωρίζουμε τον όγκο του λαδιού που έχει χρησιμοποιηθεί ανά λίθο καθώς όσο περισσότερο λαδί τόσο καθαρότερος ο λίθος , όσο καθαρότερος ο λίθος τόσο υψηλότερη η αξία του, σε βάθος χρόνου όμως το λάδι εξατμίζεται και η εμφάνιση του λίθου αλλάζει δραματικά.  Είναι λοιπόν αρκετά σπάνιο να συναντήσουμε τους συγκεκριμένους λίθους χωρίς την συγκεκριμένη επεξεργασία και η τιμή τους διαφέρει κατά πολύ σε σχέση με τους επεξεργασμένους.

Άλλου είδους μη μόνιμων επεξεργασιών είναι η πλήρωση ρωγμών και θραυσμών με ρητίνη, αλλά επίσης και η επεξεργασία επένδυσης με έγχρωμο ή άχρωμο φιλμ. Όποια και αν είναι η επεξεργασία που θα συναντήσουμε είναι απαραίτητο να αναφέρεται πριν από οποιαδήποτε αγορά διότι η αποτίμηση στην αξία μιας πέτρας που δεν έχει υποβληθεί σε κάποια επεξεργασία μπορεί να είναι πολύ μεγάλη.

Η επεξεργασία χρωματισμού μέσω ακτινοβολίας είναι μόνιμη αλλά ακόμα και σ’ αυτήν την περίπτωση είναι απαραίτητο να αναφερθεί.

ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΣΜΑΡΑΓΔΙΑ

Πέρα από τα τους ορυκτούς λίθους συναντάμε πολύ συχνά συνθετικούς λίθους όπου λειτουργούν ως υποκατάστατα των ορυκτών. Οι συνθετικοί λίθοι δεν είναι προϊόντα εξόρυξης αλλά έχουν δημιουργηθεί σε εργαστήριο κατόπιν

ανθρώπινης παρέμβασης, όμως διατηρούν ίδια χημική σύσταση, δομή και φυσικές ιδιότητες με το αντίστοιχο πρωτότυπο ορυκτό φυσικής προέλευσης. Οι διαφορές τους με τα φυσικά συνήθως εντοπίζονται στα έγκλειστα που υπάρχουν στο εσωτερικό τους η στην απουσία αυτών.

Η διαφορά  αξίας μεταξύ των ορυκτών και των συνθετικών λίθων είναι αρκετά μεγάλη καθώς στη μια περίπτωση έχουμε ένα υλικό που προέκυψε από την φύση στην άλλη ένα υλικό που προέκυψε σε εργαστήριο. Κάθε ορυκτή πέτρα είναι μοναδική ξεκινώντας από την εξωτερική εμφάνιση της όπως είναι το φυσικό χρώμα μέχρι τα εσωτερικά χαρακτηριστικά που την καθορίζουν.

Οι συνθετικές πέτρες μοιάζουν περισσότερο με προϊόν μαζικής παραγωγής , συνήθως έχουν παρόμοιο χρώμα και υψηλή καθαρότητα.

Λόγω της μεγάλης διαφοράς στην αξία τους σε σύγκριση με τους ορυκτούς λίθους συνήθως χρησιμοποιούνται σε ασημένια κοσμήματα και σπανιότερα σε χρυσά.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

Ένας σημαντικός παράγοντας στους ορυκτούς λίθους είναι η χώρα προέλευσης τους αφού ουσιαστικά καθορίζει την ταυτότητα τους. Αυτό είναι ανιχνεύσιμο από την φύση των εγκλείστων που συναντάμε στο εσωτερικό των λίθων. Κάποιες φορές η φύση των εγκλείστων σε συνδυασμό με το χρώμα των λίθων μπορούν να μας οδηγήσουν ακόμα πιο γρήγορα στην χώρα εξόρυξης , αρκετές φορές δε και σε συγκεκριμένο ορυχείο.

ΣΕ ΤΙ ΧΡΗΣΙΜΕΥΕΙ Η ΓΕΜΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ

Σε κάθε περίπτωση η χρήση γεμολογικης αναφοράς κρίνεται απαραίτητη καθώς σε αυτήν περιγράφονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία που καθορίζουν την αξία του λίθου και όπως αναφέραμε και προηγουμένως οι αποκλίσεις στην αξία μεταξύ επεξεργασμένου και μη επεξεργασμένου λίθου μπορεί να είναι αρκετά μεγάλες. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο όλοι οι λίθοι να συνοδεύονται από γεμολογική αναφορά για την προστασία του πωλητή αλλά και του αγοραστή.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ GG